Frankrijk Wetgeving

Verplichte alcoholtester Frankrijk

Vanaf 1 juli 2012 is het voor elke gemotoriseerde verkeersdeelnemer in Frankrijk verplicht om een alcoholtester bij zich te dragen. Dit heeft de FIM verkeerscommissie bevestigd. De verkeersdeelnemers die geen alcoholtester bij zich dragen riskeren een boete. Niet alleen de inwoners van Frankrijk dienen zich aan deze regel te houden, ook toeristen dienen zich aan deze wet te houden. De enige gemotoriseerde verkeersdeelnemers die buiten deze wet vallen zijn de bestuurders van een scooter of brommer met een cilinderinhoud van minder van 50cc.

De eisen van de éthylotest

De verkeersdeelnemer die in het bezit dient te zijn van een alcoholtester mag kiezen uit zowel een elektronische als een chemische alcoholtester.  Het grootste verschil tussen deze testers is dat de chemische tester niet herbruikbaar is en de elektronische tester gemaakt is voor veelvuldig gebruik. De aanschaf van een elektronische éthylotest is hoger dan bij een chemische test. Echter is de elektronische wel aan te raden indien deze herbruikbaar is en de levensduur hierdoor veel hoger ligt. De Franse overheid heeft als eis gesteld dat de alcoholtester een geregistreerd en erkend merk dient te bezitten zodat de doeltreffendheid optimaal is. De verkeersdeelnemers uit Frankrijk dienen een alcoholtester te bezitten  met een vermelding naar NF. Voor de toeristen die een alcoholtester in hun eigen land gekocht hebben zijn er ook enkele eisen opgesteld. Deze alcoholtesters dienen aan een bepaalde norm te voldoen voordat ze goedgekeurd worden door Frankrijk. De specifieke eisen worden later dit jaar bekend gemaakt. De verkeersdeelnemer krijgt bij een overtreding van het niet bezitten van een alcoholtester tussen 1 juli en 1 november enkel een waarschuwing bij een controle. Na 1 november kan de verkeersdeelnemer een boete verwachten wanneer hij niet kan bewijzen dat hij twee erkende alcoholtesters in zijn voertuig beschikt. De alcoholtesters dienen ter allen tijden onbeschadigd te zijn en binnen de houdbaarheidsdatum. Wanneer de houdbaarheidsdatum verloopt dient de verkeersdeelnemer dan ook direct een nieuwe set aan te schaffen.

De beslissing van deze wet

De reden dat Frankrijk deze wet heeft aangenomen komt door de stijging van verkeersongevallen in het land. De overheid wil het aantal verkeersongevallen terugdrijven en heeft hierdoor dit drastisch besluit aangenomen. De verkeersdeelnemer kan nu zelf voor vertrek het alcohol percentage in zijn bloed meten. Wanneer het percentage boven de 0,5 promille ligt is hij niet in staat om veilig in het verkeer deel te nemen. Frankrijk hoopt met deze nieuwe wet het verkeer in het land veiliger te maken en hierdoor vele levens te kunnen redden.  Één derde deel van de dodelijke ongevallen in Frankrijk worden namelijk veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. 

Bekijk de mogelijkheden